DIER

Osteopathie voor HOND en PAARD 


Mijn grote passie voor dieren heeft ertoe geleid dat ik een extra 3-jaar durende opleiding Dierenosteopathie heb gevolgd aan het ‘ICREO’ te Breda.  


In mijn praktijk te Knokke-Heist heb ik naast mijn humane praktijk ook een hondenpraktijk waar je met je hond terecht kunt. Voor uw paard kom ik graag ter plaatse.

Hond /

Bij uw hond kunnen volgende problematieken worden aangepakt:

Gedragsproblemen: Lusteloosheid, nervositeit, agressie.

Problemen tijdens het bewegen: Rugproblemen, manken, pijn bij springen, onregelmatig gangpatroon, verminderde conditie, sportspecifieke problemen (pakwerk, agility, flyball,…), herstel na blessure/trauma of operatie.


Viscerale problemen: Niet of nauwelijks eten, verteringsproblemen, veel braken of diarree, huidproblemen, allergie, fertiliteitsproblemen, problemen na dracht en/of schijnzwangerschap, preventief, …


De consultatie van uw hond ziet er als volgt uit:


Het dier dient voor de behandeling droog en schoon te zijn. Er kan altijd een eigen dekentje of kussentje worden meegebracht zodat het dier zich sneller op zijn gemak voelt. Let er op dat de hond best niet gegeten heeft vlak voor de behandeling. Indien nodig mag een muilbandje worden meegebracht.


De behandeling duurt ongeveer 30 à 45 min. Hierbij wordt verwacht van de eigenaar de hond steeds onder controle te hebben.


Na de behandeling heeft de hond rust nodig omdat het lichaam weer op zoek gaat naar een nieuwe balans. Maak de eerste week geen al te grote wandelingen met de hond en doe het rustig aan tijdens spelen of trainen. Daarna kunnen de wandelingen en trainingen weer worden opgebouwd.

Paard /


Bij uw paard kunnen volgende problematieken worden aangepakt:


Gedragsproblematieken: Problemen met het opzadelen/ singelnijd, steigeren/bokken, kopschuwheid, headshaking, pismerries, gevoelig reageren bij het borstelen, apathisch/ flegmatiek paard, nerveus paard.


Problemen bij het rijden: Verzamelen, achterhand onderbrengen, inbuigen, aanspringen, overgangen, scheef lopen, dressuuroefeningen, gaat lopen/bokt na de sprong, springt vlak of weigert de hindernis, wegdrukken rug, stijfheid, kreupelheid, na val/uitgegleden, in halster blijven hangen, rugproblemen, struikelt vaak, scheef dragen staart, verminderde conditie, ... .


Viscerale problemen: Regelmatig/snel voorkomen van kolieken of andere spijsverteringsstoornissen, diarree, hengstigheids- en fertiliteitsproblemen, problemen met de luchtwegen, moeilijk verharen, doffe haren, verminderd afweermechanisme, preventief, ... .



De consulatie bij een paard ziet er als volgt uit:


Het paard dient voor de behandeling droog en schoon te zijn. Op de dag van de behandeling wordt er best ook geen lichamelijke inspanning meer uitgevoerd.


Een behandeling duurt ongeveer 45 min. De behandeling wordt uitgevoerd in de box, de poetsplaats of in de gang, dit naargelang de situatie en de mogelijkheden. Het paard wordt tijdens de behandeling vastgehouden door de eigenaar of ruiter.


Na de behandeling heeft het paard rust nodig zodat het lichaam weer op zoek kan gaan naar een nieuwe balans. Een rustperiode van enkele dagen (± 5 dagen) is hierbij aangeraden. Binnen deze rustdagen dient het paard wel onbelast te kunnen bewegen zoals op de weide/paddock of aan de hand gaan stappen. Na deze rustperiode mag de training weer opbouwend worden aangevat.